Monday, March 31, 2014

Ţestoasa Matamata - Chelus fimbriatus

Broasca Matamata este una dintre cele mai impresionante specii de broaşte acvatice din lume. Ceea ce face ca animalul să fie de neconfundat este forma specifică a capului şi a gâtului. Capul acestei broaşte sedentare este mare, aplatizat şi are forma triunghiulară, fiind acoperit de tuberculi în formă de smocuri fâlfâitoare, care se întind şi în zona gâtului.


Această specie deosebită a fost descrisă pentru prima oara în anul 1741 de către naturalistul francez Pierre Barrere - „broaşte ţestoase de dimensiuni mari, având o coama solzoasă, acoperită de ţepi” - fiind ulterior (1783) clasificată de naturalistul german Johann Gottlob Schneider. In decursul a două secole specia a fost redenumită de 14 ori, ajungându-se în final la numele de Chelus fimbriatus, dat de Robert Mertens în anul 1934. Traducerea din limba latină demonstrează că numele i-a fost atribuit în funcţie de înfăţişarea sa atipică: broască cu breton.


Carapacea sa aspră în formă de patrulater, neagră sau maron poate ajunge până la 45 de cm. la exemplarele mature, iar greutatea depăşeşte uneori 15 kg, Matamata fiind una dintre cele mai mari broaşte ţestoare din lume. Femelele sunt, în general mai mari decât masculii. Capul şi gâtul acestor animale sunt lungi şi netede, fiind acoperite cu protuberante sub formă de striuri, negi sau smocuri de piele.



Mai multe detalii despre această ţestoasă 
găsiţi pe un blog dedicat reptilelor şi arahnidelor

No comments:

Post a Comment