Monday, September 1, 2014

Vulcani în jurul lumii

Vulcanul este o formațiune geologică de formă conică formată din acumularea materialelor rezultate din erupția magmei dintr-un focar situat la adâncime în manta sau scoarța pământului, printr-o deschizătură a scoarței terestre denumită ventră vulcanică. Magma este un amestec lichid compus din diferite minerale care se află în stare topită, gaze și bucăți solide de diferite roci.


Vulcanul Tavurvu

Vulcanul din Muntele Tavurvu este situat în zona de est din Papua Noua Guinee și "s-a trezit" vineri dimineață (29.08.2014), aruncând cenușă și rocă la peste 18 000 metri distanță în aer. Localnicii au fost evacuați de urgență, iar unele rute aeriene din zonă au fost modificate. Ultima dată când acest vulcan a erupt, a fost în anul 1994, iar în același timp a erupt și un alt vulcan din apropriere, cei doi distrugând orașul Rabaul din Papua Noua Guinee.


Vulcanul Bardarbunga

Vulcanul Bardarbunga din Islanda le-a dat emoții oamenilor din jur când a început să dea semne de erupție în 29.08.2014. Vulcanul este situat sub zona glaciară a Europei, iar oamenii și-au făcut griji din cauza acestuia deoarece dacă va erupe va creea probleme mari companiilor aeriene. Vulcanul nu a erupt momentan, însă acesta fumegă și se poate observa printre crăpături râuri de lavă.


Vulcanul Tungurahua

Situat în centrul Ecuadoruluui, vulcanul Tungurahua a început să dea semne de neliniște încă din 21.08.2014. Potrivit surselor acesta a împrăștiat cu rocă și fum, dar și a cauzat cutremure și explozii.


Vulcanul Slamet

Vulcanul muntelui Slamet din Indonesia a făcut senzație în noaptea de 23.08.2014 când a început să arunce cu lavă. Vulcanul a dat semne de neliniște încă de la începutul lunii august a. c., determinând autoritățile din zonă să interzică toate activitățile din jurul acestuia.

No comments:

Post a Comment